A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2012.02.23. 21:48 nagytomsky

Ügyelet

A tanári kar idegrendszerét jelenleg az ügyeleti rendszer borzolja inkább, mintsem a diákok. Őket már "megszoktuk", ismerjük az észjárásukat.

Az ügyelet más tészta. Ügyelni a szünetekben kell, csapatosan. Ügyelni, hogy a diák ne gyújtson rá a szünetben. Hol is tenne ilyet? Hát a wc-kben - mint az köztudott. Meg kilép az ablakon és a szünet végén visszalép. Így hát nekünk nagyon résen kell lenni. Mi meg nagyon résen vagyunk. Leskelődünk minden felé.

Kérdezem én: Eddig nem leskelődtünk tán? Mi a fenét csinál egy tanár úgy egyébként a szünetben? Mert, hogy a legritkább esetben van benn a tanáriban, az szinte biztos. Nem is férünk el, így a legtöbbünk menekül a "helyszínről" alapból. A tantestületnek jó, ha harmada-negyede van benn, bár ők sem a lábukat lógatják.

A többiek pedig valószínűleg a diákok közt van. Szervez-tervez, teszi a dolgát. Véleményem szerint ez (is) ügyelet! Sőt! Hatásosabb ügyelet, mint bármilyen más ügyelet, mert ennek nincs izzadtság szaga a diák felé. Nem érzi eleve bűnösnek magát.

Most viszont mindenki gyanús, aki wc-re mer menni, pláne, ha kikéredzkedik. Nekem az lenne a feladatom, hogy minden emberfia után becsörtetni a budiba és megnézni, hogy tényleg pisil-e az áldott gyermek. Ez hány ember fiának a személyiségi jogát bántja? Az enyémet az tuti igen!

Az én első és legfontosabb feladatom az óra hibátlan megtartása. Jelenleg ez úgy áll, hogy egy minden órán összerakható projektor-laptop konstellációval járom a termeket egész nap. Mire ezt az óra végén szétszedem és válaszolok pár kérdésre, ami felmerül, addigra becsengetnek a következő órára. Azt gondolom, hogy a gép szétszedése és áthelyezése a következő osztály termében elsőbb rangú, mint a portásnéni mellett való strázsálás. De mondhattam volna bármely más helyen való ácsingózást is. Én ugyanis mobil vagyok. Többnyire úton vagyok a kis kofferemmel. Talán hatékonyabb is vagyok így.

A feladatom maximálisan elvégzem. A munkaköri leírásban szereplő "ügyeletet" is beleértve.

Egy kérdés így is felmerül bennem: A tanároknak nem jár 10 perc szünet?? Nem ihatok meg egy pohár vizet? Nem vehetek a büfében szendvicset? Hogy is van ez??

Az ügyelet e formájában egy dologra jó: Összeugrasztani az oktatásban részt vevő minden elemet egymással: A diákot a diákkal; a tanárt a diákkal és a tanárt a tanárral.
Sajnos ennek már látható nyomai is vannak. Gratulálok!

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás iskola ügyelet tilalom


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr854188390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása