A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2010.06.16. 19:42 nagytomsky

Érettségik

A héten megkezdődtek a szóbeli érettségik. Közben folyt a "tanítás" a hét első két napján. Gondolom, azt egy fejes sem gondolta komolyan, hogy lehet úgy tanítani, hogy előtte már megtörtént az év végi jegyek lezárása, menet közben érettségik folynak. Aki ezt kitalálta... közelről még nem látott kamasz gyereket.

Minden esetre én csak a szóbelikre koncentráltam a héten. Nem foglalkoztam az alsóbb évfolyamosok óráival; pláne, hogy az átmeneti órarend figyelembe is vette az érettségiztető taárok más irányú kötelezettségét.

Milyen egy rajz érettségi? Azírásbelit már megbeszéltük: három óra alatt kell kitölteni egy tesztet, amelynek 75%-a művészet történet, a maradék 25% pedig IQ. El kell képzelni egy szobrot, hogy milyen lenne ez más oldalról nézve vagy beszélj a plakátról, mi célt szolgál, stb... De akit bővebben érdekel a téma, az nézze meg a www.om.hu oldal ide vágó passzusait és letöltheti magának az elmúlt öt év összes rajz írásbelijét.
Mindezen feladatsorra 75 pontot lehet kapni.

Másik 75 pont adható a szóbeli feleletre. Ez két részből áll: 60 pont adható a bemutatott nyolc munkára (amelyből egynek egy tárgynak kell lennie). Ezekre különböző szempontok szerint adhatom a pontot, mint pl: az eszköz megfelelő használata, vagy a probléma megoldó képessége, vagy épp a vizuális kommunikációja, stb... A maradék 15 pont a szóbeli megnyilatkozásaira jár a diáknak. Jól kell ismernie önmagát, jól kell érvelnie munkája mellett, szakkifejezésekkel kell kifejeznie magát és persze helyesen.

Ebből áll össze 150 pont (75+75). Az elért pontot átformáljuk százalékra és így határozzuk meg a jegyet a szokott módon. (100-80% az ötös; stb...)

Jelen esetben mindeddig három tanulóm érettségizett le közép szinten és egy emelt szinten. Az emelt szintes leány egy csoda. Nagyon okos és nagyon jó keze van. A közép szintesek sem rosszak, de kiemelkedők azért mégis csak azok, akik ötöst kapnak. A négyesek pedig vagy nagyon elcseszték az írásbelijüket (hármast írtak), vagy nincs kézügyességük=nem gyakoroltak eleget.
Eddig az elcseszett írásbelik vezetnek. Aki rajzból akar érettségizni, többnyire alapból nem fakezű. Szerencsére.

Szeretem, mikor a falakon vannak a munkák és egy egész osztály plusz bizottság (jó esetben) gyönyörködik bennük. Olyankor érzem, hogy érdemes volt velük foglalkozni. A termek ilyenkor új erőre kapnak. Ezt onnan lehet leszűrni, hogy a rajz érettségik napján mindenki olyan feldobódott, mikor lekerülnek a képek, akkor pedig szóvá is teszik, hogy mennyivel jobb volt, mikor fenn voltak. Mégis csak van értelme a művészetnek?! :)

Már ilyenkor leszűrhető, hogy kinek vannak a művészettel komolyabb céljai, és ki az, aki csak azért jelentkezett erre a tantárgyra, mert "könnyűnek gondolta". Ilyen is van minden évben, bár lassan belátják, hogy ez sem olyan egyszerű ám.

Szólj hozzá!

Címkék: rajz érettségi


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr342087089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása