A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2012.04.16. 20:42 nagytomsky

Holokauszt emléknap

Nem tartom számon az efféle "ünnepeket".
Nálunk a suliban természetesen minden aktuális napról van egy megemlékező műsor, így sosem sikkad el felettem.

Jászberényi vagyok és fiatal. Mint ilyen, nagyon furcsa hallani a zsidókat ért veszteségekről, hiszen én tudtommal egy zsidót sem ismerek. Azaz nekem még senki sem mondta, hogy ő az. Tehát személyesen nem "tapasztaltam" meg a zsidóságot ért atrocitásokat.

Azaz egy kicsit még is. Van nekünk egy szép könyvtárunk, amely helyén eredetileg egy zsinagóga állt. Ezt a zsinagógát a '60-as években végleg ledózerolták, anyagából épült fel a szocializmus kulturális zászlóshajója: a "gyönyörű" szocreál könyvtár 1970-re.

Édesanyám mesélte, hogy mikor ő kicsi volt, még állt az épület ('60-as évek eleje), de nagyon romos. Pár piti tolvaj surrant csak be, de már ők sem sok mindent találhattak.

És, hogy miért volt romos? Miért volt lakatlan? Abból kiindulva, hogy van nálunk (is) zsidó temető, gondolom nagy számú zsidó lakosság élhetett nálunk a városban. (Székely Mihály operaénekes - városunk híres szülöttje is eredetileg zsidó származású volt.)
A holokauszt miatt viszont számok erőteljesen megcsappanhatott. Mi több, szerintem majd' teljesen el is tűntek.  Ergo: a háború után már nem volt gazdája a zsinagógának és szép lassan tönkrement a város közepén.

Az elmúlt években a "csodálatos" szocreál könyvtár is átalakult. Sáros András, a tervező megőrzött pár elemet az öreg templomból, így formájában, díszítettségében itt-ott fellelhető a Dávid csillag, a torony és ki tudja, mi még...
A város először furcsán nézett az "új" épületre (2004), de azt hiszem, mára már mindenki megszokta, megszerette azt.
 

Szólj hozzá!

Címkék: holokauszt zsidó jászberény


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr934455482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása