A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2010.02.06. 13:25 nagytomsky

Tornyosuló feladat

Megtesszük az első konkrét lépést a víztorony irányába. Egy fél óra múlva megközelítjük, lemérjük, terveket kovácsolunk és hazamegyünk.

Lelkesedésből már ki is nyomtattam a tervrajz egy lapját, amit viszek is és teleírok adatokkal. Kíváncsi leszek, mekkora ez a monstrum dög valójában. Meg, hogy milyen állapotban van.

Most értem vissza...

Azt kell hogy mondjam, hogy a gallér alatti rész egész jó állapotban van attól függetlenül, hogy agyon van fújkálva, firkálva. Azt már ne is mondjam, hogy mikkel... A kedvencem a következő felirat: "Marinka egy rozmár..." :)

Megmértük a felületet... Ez olyan 150 négyzetméter körül lesz. 4,3 méter magas és 35 méter hosszú. Nem kis feladat; azt hiszem majd még kell hozzá embereket toboroznunk...szakmunkára.

A tervet mi, mint Hamza Studio szeretnénk elkészíteni és persze a kivitelezést is jórészt. Már írtam arról korábban, milyen témák jöhetnek szóba. Röviden annyi, hogy a "kiállítást" SPIRITusz címmel rendeznénk, amibe aztán jó sok minden belefér.

Mivel víztoronyról van szó, kihagyhatatlan lesz a VÍZ, mint őselem szerepe. Hozzátenném még, hogy mind a torony formája, mind az őt körül ölelő Zagyva folyó kör alakú, vagyis inkább íveltnek mondanám. Az organikus motívumok szerintem meg kell, hogy jelenjenek rajta. Ehhez hozzátenném, hogy minden évebn ezen a szigeten zajlik a Csángó Fesztivál, amely az ország tán legnívósabb népművészeti fesztiválja. Ezt sem kéne figyelmen kívül hagyni.
És van még egy, amit a helyszínen éreztünk át: A torony egy kommunikációs felület. Emberek üzengetnek, kommunikálnak rajta. Valahogy ezt az üzenet motív

umot is jó lenne benne hagyni.
Kíváncsi leszek, hogy meddig lesz a munkánk "szűz", azaz mikor kerülnek rá az első graffittik. Valahogy jó lenne ezt is belekalkulálni. EGyrészt vagy kihagyni neki helyeket - szövegbuborékokat, vagy eleve olyanra kell tervezni, hogy az embermagasság feletti részek legyenek hangsúlyosak.
Régi terve a városnak, hogy a víztorony galléros részét kiadja egy vállalkozásnak; éttermet szeretne benne nyitni. A beruházás 100 millió forint körül mozog... nem csoda, hogy eddig nem mozdult rá senki.
Pedig hamarosan sok minden meg fog változni. A város főépítésze kis fahidat tervez a Zagyva fölé, egyenesen a toronyhoz. A városi kerékpár út is a torony előtt haladna át és hamarosan több parkoló is nyílik körülötte...

 

Szólj hozzá!

Címkék: képzőművészet festészet víztorony jászberény hamza studio


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr771733961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása