A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2010.01.25. 21:28 nagytomsky

Továbbtanulás rajzzal

Gondolkoztam, írjak-e ma egyáltalán. Sok érdemleges nem történt, de viszont bizonyos dolgok gondolkodásra késztettek.

Volt rajzszakkör, amire jött két új lány. Voltak ugyan már az elmúlt év félben is tán egszer vagy kétszer, de semmi maradandót nem alkottak. Ma pedig olyan klassz teáskannás-órás csendéletet rittyentettek, hogy a régóta rendszeresen járók is megirigyelték. Nagyon fiatalok még és nagyon tehetségesek. Bízom benne, hogy a mai dícséreteimet elraktározták és rendszeresen fognak járni ezután. Mivel még csak most másodikosok, lesz még idejük nagyokat alkotni. A csendélet megy nekik, ez biztos.

Lassan el kell gondolkodnom azon is, kiket viszek a megyei rajzversenyre. Három embert lehet vinni, de már most túl sok jelöltem van. Persze addig jó, míg van kikből válogatni. Tehetséges gyerekek mindig vannak. Volt egy-két év, amkor gyengébb volt az eresztés, de most megint vannak ügyesek. Sajnos nehezen kapnak észbe és nem nagyon hiszik el, hogy lenne keresnivalójuk a szakmában. Nem is hiszik el, hogy ez egy szakma. Nem tudják, mire lehet használni az itt megszerzett tudásukat, ne adj' Isten tehetségüket.Azt hiszik, ez az egész "annyi, hogy szépen tudok rajzolni" és kész. Pedig, ha tudnák...

Egy végzős srác volt az Educatio kiállításon és megrettent attól, hogy a BME-n milyen komoly rajztudás szükségeltetik, nameg, hogy milyen rengeteget is kell azt alkalmazni. Nagyon ügyes pediglen, mégis eltántorították a helyi erők. Azzal kezdik, hogy kell előkészítőre járni - ami jó sok zsé - mert küönben esélye sem lesz a felvételin. Ez pedig ebben a formában nem igaz. Gyakorlatilag lehet, hogy mégis így van, már csak a mundér becsülete miatt is. Na persze nem lekicsinyíteni akarom az ottani előkészítő hatékonyságát, mert egyértelmű, hogy hasznos. De nem kéne azt hírdetni, hogy ez az egyedüli üdvözítő út, máshogy oda se merd tolni a képed. Sok tehetséges gyerek van!

Ja, én is a BME-n végeztem. Legalábbis a második diplomám onnan van. A falakon lévő rajzok tényleg elrettentőek (annyira jók), de nem kell annyira beszarni. A tanárokat is ismerem, rendes fazonok.

Szólj hozzá!

Címkék: bme szakközépiskola gimnázium csendélet rajzszakkör rajz felvételi


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr871702071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása