A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.09.19. 14:28 nagytomsky

Játékterem

Még mindig nem tudom, mit hoz a mai kiállítás. Na persze ne legyünk nagyon elrugaszkodottak a Földtől... mit hozna? Semmit! Végül is, ez csak egy szűk kör érdeklődése. A szűk kör meg tényleg elég szűk, másrészt meg kisváros vagyunk. Egy álmos kisváros. Itt akkor sem történik semmi, ha történik. Mert nem vesszük észre. Ezt annak kapcsán írom, amit tegnap is pedzegettem... vajon a Tücsök büfé előtti "üzleti roma bunyót" észreveszik az emberek? Vajon mit hoz ki belőlük, ha igen?

Nem vagyok rasszista! Ezt már a blog indítása táján kifejtettem. A kép nem a rasszizmusról szól. Ez egy "történelmi tény" illusztrációja, semmi több. Viszont hátha észre veszik az illetékesek, hogy ez itt egy kisváros 2009-ben, ahová ugyan úgy beférkőzött a drog, a "maffia", az alvilág, mint ahogy beférkőzött már jó régen Pestre, Szegedre és máshová is. Még kicsiben nyomják. "Csak" verekednek a hírhedt drogelosztó központ előtt. Még nem halt meg senki. A rendőrség tehetetlen, mert nincs feljelentés. Na meg van bűnözővédő törvény is...

Azt tudom, hogy a zsűriző művészeknek nem nagyon tetszett. Persze azt is tudom, hogy miért. Tőlem megszokták a nagyvonalúbb festészetet, a kevésbé kimunkált, inkább nagy színfoltokra és körvonalakra, formákra egyáltalán nem adó munkákat. Szerintem azt nem vették észre, hogy ez egy ILLUSZTRÁCIÓ. Nem konkrétan egy művészeti képződmény. Egy fricska, karikatúra... illusztrciója mindannak, ami itt történik és nem akarjuk látni.

Ezzel együtt kíváncsi leszek a diákjaim kérdéseire, véleményére is. Semmiképp sem szeretném, ha a rasszizmus bélyegét sütnék rám. De hát, majd elmondom ezeket nekik is. Akinek van esze, az megérti. Persze mindezzel együtt sajnálom, ha egy kép miatt kell magyarázkodni. Akkor már valami nem jön át. Pedig a leginkább, populáriasan egyszerű dolgot mondok. Na meg persze tabukat döngetek.

1 komment

Címkék: maffia festmény cigány rasszizmus tabu játékterem


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr441392690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismaci86 · http://kismaci86.blog.hu 2009.09.20. 10:53:50

Halihó! Pár nap kihagyás után elolvastam a kimaradt részeket és megnéztem a képeket. Baromi jó lett ez a képed. Sajnos nem mindenki lát bele ebbe... és elég sokan rasszistának is fognak tartani, de az ilyen véleményekre nem kell adni. Vagy belelátsz a mondanivalóba vagy nem. Nem vagyunk egyformák. Nekem tetszik nagyon :) (pedig én nem csípem a romákat) szép napot!
süti beállítások módosítása