A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2010.02.03. 15:30 nagytomsky

A dobálós

Nagyon sokmindenen átsiklok tanórán, pláne, ha nagy munkában vannak a tanulók. Hagyom, hogy közben beszélgessenek, hagyom, hogy ha úgy tartják jónak zenét hallgassanak fülhallgatóval és az sem zavar, ha egy-egy harapást ejtenek a tízóraiukba.
Mindezt annak érdekében, hogy mindenfajta feszélyezéstől és kényelmetlenségtől megkíméljem őket és mindez megmutatkozzon az alkotásokban is.
Azt kell mondja, az esetek nagy százalákában mindez célravezető.
De ott van az a kisebbség (nem az etnikumra gondolok), amely mindezt nem hogy nem érti, nem méltányolja, de simán visszaél a bizalommal és a "lazasággal". Érdekes módon ők nem a végzősök közül kerülnek ki, hanem a "vagány" 15 éves korosztályból. Ész nélkül vagdalóznak, óbégatnak, zavarva ezzel az osztály 90%-át.
Ma "elkaptam" egy srácot, aki izomból vágta a pasztellkrétát a társához. Az indoklás az volt, hogy "de ő is csinálta"...
Azért vagyok csalódott, mert nem egy vérmes baromról van szó alapjáraton és nem néztem ki belőle, hogy képes ilyenre.
A másik meg az, hogy a drága (nagyon drága), minőségi eszközzel úgy bánnak, mintha az egy ócska eldobható csokipapír lenne.
Mint egyik sráctól kiderült, a társa egy marék ceruzát dobott ki a szemetesbe... Kikukáztattam velük...
Nem is tudják, milyen szerencséjük van, hogy minőségi anyaggal dolgozhatnak. Én ilyen eszközökért összetettem volna a kezem annó:

- Toisson Door porpasztell
- Lyra, Conté, és más neves színes (akvarell) ceruzák
- Pannocolor Akrilo festék (Én is ezt használom itthon.)
- Toisson Door olajpasztell
- Panda pasztell

Mostanában tényleg nagyon gyakran dolgozunk ilyen színes technikákkal. Nagyon fogy az eszköz, ami egyrészt természetes kopás, másrészt pedig ez a hasztalan pazarlás okán történik.
A másik nagy bajom, hogy minden óra végén össze-vissza keverik az olajpasztellt, a zsírkrétát és a porpasztell rudakat. Nem is beszélve arról, hogy ráeröltetik a tetejét is úgy, hogy tiszta "göröngy" az egész felülete a doboztetőnek. Mintha nem is emberek használnák őket. Érthetetlen számomra, hogy nem veszik észre a két (három) eszköz közti különbséget, holott erre minden (!) óra előtt felhívom a figyelmet.
Nincs különbség, hogy 14 vagy 19 éves lány vagy fiú, gimnazista, vagy szakközepes...Nekem ez magas.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kréta pasztell színesceruza iskolai erőszak rajz óra rajz eszköz por pasztell olaj pasztell akvarell ceruza rajz munka


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr911726827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása