A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2010.01.16. 13:08 nagytomsky

Grandpierre

Ahogy azt már jeleztem, tegnap Grandpierre Attila, "Fehérlófia" című előadásán voltam. (Igaz, kicsit késtem.)

Volt pár homályos emlékem erreől az emberről, mert úgy tizenvalahány évesen találkoztam a zenéjével. Akkor még a Vágtázó Halottkémek zenekar énekeseként tevékenykedett. Mivel nem voltam még akkoriban elég érett a magyar népzenéhez és a szövegeihez, ezért nagyjából elmentem mellette. Egy dalt találtam érdekesnek, ez pedig így hangzott: "Baszd meg baszd meg baszd meg, akkor is csak baszd meg..." Hát, ez egy 14 éves kis srác fülének igen csak szokatlan. Persze a VHK nem is erről szólt, ez csak egy egyszeri és megismételhetetlen daluk volt, gondolom a lázadásról. De már akkor filozófikusabb volt, csak mint írtam, ezt még akkor nem értettem.

Mostanában hallottam, hogy a zenekar "feltámadt" Vágtázó Csodaszarvas néven. Első sorban a magyarság tudattal foglalkoznak. Erős népzenei és sámán hatások vannak a zenében, mindenféle "baszdmegelés" nélkül. De nem is illik már ebbe a miliőbe. Meg különben is. Eltelt "azóta" vagy 15 év...

Tehát a Fehérlófia c. mesét dolgozta fel a csillagászat szemszögéből. Az érdekes előadáson rávilágított arra, hogy a Nap igazából a Fehér Ló. A magyarság egyik ikonikus szent állata. A Fehér Ló fiai pedig mi vagyunk, a magyarok. A bronzkor idején a történészek legújabb kutatásai alapján a magyarság az akkori világ legerősebb népe volt. A "Nagymagyarországon" kívül szálláshelyeink egészen Koreáig elértek. Erre bizonyítékként az egységes régészeti leleteket hozta fel. Mivel erről az utóbbi időben egyre többet hallani, én is hajlok rá, hogy legalább a felét elhiggyem. Már az is olyan sok infó, ami alatt igen csak meggörnyedek. Igyekszek nyitott lenni és feldolgozni mindazt a tudást, amit tőlem sokkal okosabb emberektől hallok. 

Egy két szimbólumot elmesélnék:
A Napfogyatkozás idején a nap koronája és sogarai az emberi szem számára is láthatóak és mozognak. Tehát ÉL! A Nap él! Őseink ebben egy lovat láthattak (bár nekem inkább madárnak tűnt, de akár ló is lehet, ha sokat mondják...). A Nap, mivel "fogyatkozóban van", legyengült. Emiatt etetni kell, hogy újra erős legyen. A mesében parázzsal etetik, hogy előre kapjon. Az emberek télen - mikor gyenge a nap - tüzet gyújtanak, hogy "bátorítsák" a napot, hogy megtáltosodjon (!).

Mivel a magyarok táplálják a napot és a ló szent állatuk, ezáltal egy kicsit mi magunk is napok vagyunk; azaz olyanok vagyunk, mint a parázzsal táplált ló: tüzesek. Mi vagyunk a fehér ló fiai. A legerősebb nép, mivel a Nap a legerősebb égitest. Ők a napra nem mint csillagra, hanem mint erőközpontra tekintettek.
Az is érdekes, hogy a NAP és a NÉP szó közt elég nagy a hasonlóság (bár a SUN és a SON közt is...).

Mesélt egy wallesben (Uffington) található mészkőből "készült" fehér lóról is, amit a helyiek érdekes módon úgy tartanak, hogy parázzsal kell táplálni. A walles-iek eleve úgy tartják, hogy a világ első nyelve az övék...
Stonehenge elég közel van ehhez a helyhez. Stonehenge mellett nem messze nyugszik egyik uralkodójuk az "Íjász király". Feltételezhetően köze van a cromlench építéséhez. Nos, a király fogazatából kiderítették, hogy életének jelentős részét Közép-Európában töltötte, mert csak itt a Duna ezen szakaszán van "mittomén" milyen anyag, ami ezt okozza maradandóan a fogban. Érdekes...

Mindenképpen figyelemre méltó és tényekkel alátámasztott előadás volt. Nem a "magyarkodás" volt a cél, hanem pont az volt a mondanivaló lényege, hogy ahogy a Fehérlófia is alászáll a poklok legmélyebbikébe, összefogva másokkal (Fanyűvő, Kőmorcsoló, Sziklaevő) sikerülhet kilábalni egy Főnixmadár segítségével. (Tehát megint egy Nap jelkép...) A szövetségesek ugyan cserbenhagynak minket és nekünk is áldozatot kell hozni (A főnixmadarat a saját combjából kihasított darabból etette), de megéri, hogy kijussunk újra a napfényre.

Tehát az ÖSSZEFOGÁS a kulcsszó. Nekünk, magyaroknak is össze kell fogni egymással és a környező népekkel is össze kell fognunk, hogy sikeresebb nép legyünk (ismét).
Hát akkor hajrá!
 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar grandpierre attila fehér ló stonehenge fehérlófia csodaszarvas uffington


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr781676710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása