A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.12.30. 13:13 nagytomsky

Templom

Egy lusta nap... ez lehetne a címe a mai napnak. Ami ugye nem igaz, tekintve, hogy rólam van szó és természetesen ma is képtelen vagyok a tévé előtt ülve tököt vakarászni.

A reggeli kicsit későbbre tolódott a szokásosnál, kicsit utalva a kezdő mondat miértjére, de onnan már nem volt megállás. Egy rövid állapot-felmérés Evelinről... na igen, ma is csúcsformában van, mint szerencsére mindig (ha épp nem beteg). Ébredésétől kezdve folyamatosan táncolt a nappaliban, amelybe minket is bevont. Láttam, hogy ez így nem mehet, ezért fogtam és elvittem sétálni.

Közel van egy templom és nagyon érdekli. Pár hete voltunk vele egy koncerten odabenn, ahol barátaink is énekeltek. Nagyon tetszett neki, nem is akart eljönni. Alapból nagyon muzikális leányka. Na de gondolom minden gyerek még ebben a korban. (20 hónapos, mint az már nem győzöm hangsúlyozni posztról posztra.)
Nem felejtette el az ott ért élményeket. Naponta emlegeti, hogy a nénik meg a bácsik énekeltek a templomban. Ő meg táncolhat is rá. Na, ezt nem ilyen összetett mondatban közli, hanem félszavakkal, mutogatással, de mégértjük: Mutat a templomra, mondja hozzá, hogy "bim-bam", majd mondja, hogy "néni, bá..." és elkezd táncolni. Közben húz a templom felé.
Ma délelőtt is ez történt, mi pedig elsétáltunk oda. Beléptünk és már mutogatott is az oltár felé, hogy "néni, bá..." és már rugózott is a térde. Nehéz volt kiráncigálni, úgy látom szeret ott lenni.
Na meg hát látott karácsonyfát. Az is tetszett és hangos "Ka!" felindulással vadul csápolt fel.
Tetszenek neki a jézusos, máriás képek is. Rájuk is mondja, hogy "néni, bá..." Meg a keresztre is a templom előtt.

Alapjába véve örülök, hogy nem fél a templomban. Én sosem voltam különösképpen vallásos, bár a bibliai történetek mindig érdekeltek és tán ismerem is őket. Hellyel-közzel. Fontos is ez a művészeti szakmában, így kénytelen is voltam megtanulni. Peersze ez a kényszer nem erőltetett kényszer. Itt kell megjegyeznem, hogy ugyan ennyire érdekel a hindu, muszlim és minden más törzsi és nem törzsi vallás és azok hiedelmei.
Evelinnek sem árt, ha hamar megismerkedik ezekkel a "tudományokkal". Attól még nem lett senki bűnöző, hogy templomba jár... Ennek ellenkezőjére viszont számtalan példát ismerünk.

Jó, ezen a ponton bújkál bennem a kisördög, hogy viszont hány "gyilkos pápa" uralkodott ezen a földön és hány és hány gyilkosságot, háborút követtek el Isten nevében... Ez egy klasszikus ellenvetés. Csak itt azt felejtik el, hogy minderről Isten nem tehet. Szegény, biztos fogja a fejét, hogy milyen baromságokat követnek el az emberek az Ő nevében. Mert hát az emberi természet olyan, hogy amikor a hatalommal találkozik, a gyengébbek igen csak el tudnak korcsosulni. Minden vallás esetében így van ez, nincs kivétel. Ettől még az alap tanítás, a Tízparancsolat jó és mindenki számára alapként kellene, hogy szolgáljon.
Ebbe nagyon sok minden belefér. A Tízparancsolattól mi még élhetünk boldog életet. Sőt! Nem tiltja a törvény a bulit és a hangos rock & rollt! :)
 

2 komment

Címkék: vallás templom keresztény baba kórus hellókarácsony


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr571632537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enigmapont 2010.01.02. 11:23:44

Sot! Buzdit a rock and rollra! De tenyleg! :)

nagytomsky · http://nagytomsky.blog.hu 2010.01.02. 21:19:39

Akkor én jó nagy adagot kaptam! :)
süti beállítások módosítása