A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.11.15. 21:53 nagytomsky

Zöldség...

Az elmúlt napokban foglalkoztatott a vegetáriánusság kérdése. Az ötlet adó Kowa, aki a blogjában fejtegette a kérdést, majd "beszélgettünk" a dologról ugyan ott.

Ő megrögzött pacifista és vegetáriánus. Ahogy "ismerem", ez nála inkább elvi kérdés, mint íz. Nagyon kevés ilyen ember van szerintem. Nem tudnék elvi kérdést csinálni a kajából.
Van egy felvetése, miszerint jó lenne - már csak gazdasági és egészségügyi okokból is -ha a húsevők legelább egy héten egyszer nem ennének húst.
Ez úgy függ össze (sok ponton persze), hogy a (túl)tenyészettt állatok rengeteg láros anyagot bocsátanak ki. Itt a fekáliára és minden féle kényes szelekre kell gondolni.

Ugyan nem néztem utána a pontos adatoknak, de ezt akár még el is tudom képzelni. De mit lehetne tenni? Ne tenyésszünk ennyi állatot? De így is élelmiszer hiány van egy jócsomó helyen. A világ jobbik felén persze nagy a pazarlás. Ezen a téren is.
Tény viszont, hogy a Föld népessége robbanásszerűen megnőtt, ergó sokkal több állatot is kell tartani. Ergo: sokat fognak szellőzni...
A megoldás az lehetne, hogy ez a sok-sok nép térjen át a növényfogyasztásra.
Ezt is értem, de ez még plusz földterületeket igényelne. Mindezt hogy érhetnénk el? Úgy, hogy még több erdőt vágunk ki... nem kérdés, hogy ez hová vezet... Megint kihal egy jó csomó állat. Szerintem ezzel sem vagyunk előbbre.
Nem is beszélve a mostanában igen elterjedt génmódosított növényekről, amik szerintem károsabbak, mint a hús. Ha az káros egyáltalán

A másik ok, ami miatt "védem" a húsevőket, az az ember biológiai berendezkedése. Magyarul a gyomrunk és fogunk arre van beállva, hogy zöldséget és húst egyaránt fogyasszunk. Nem az elmúlt 5 ezer évben alakult ez így, már sokkal régebb óta. Nem gondolom, hogy a Teremtő dolgaiba nekünk be kéne avatkoznunk... (Ez egy kényelmes hozzáállás...)

Pacifista énem szorgosan mondja, hogy nem szép dolog azért állatot tenyészteni, hogy aztán legyilkoljuk őket. Ez igaz; bár én inkább a körülmények ellen ágálnék. Sok olyat látni, hogy pl. a csirkéket milyen körülmények közt nevelik. Hogyan tojatnak... stb...
Na, szerencsére a mi családunk erre felkészült, így mi normális körülmények közt, védelmezve (a sasoktól) tartjuk az állatokat. Ezek egészséges falusi csirkék. Azaz tanyasiak.

Na most, ahhoz, hogy az ember ne haljon éhen, mindenképpen pusztítania kell. Mert az evés egy ilyen meló. Az kábé mindegy is, hogy mit, mert a lényeg ugyan az. Valamit "ltüntetek", valakit/valamit elpusztítok, megölök. Szerintem ez ilyen egyszerű.

Nem gondolom, hogy jobb csak húst enni, mint csak zöldet. Mindkettő káros a maga nemében. Mindent kell enni! Tudjátok... a biológia...

Ez bizonyítja, hogy fizikai lények vagyunk. A fizikai lény fizikai tápanyagot vesz magához.

De az ember szellemi lény (is)! Lehet ez egy reakció. Igaz is! Szellemi tápanyaggal is fel kell magunkat vértezni. Ez NEKEM az irodalom, a festészet és minden féle művészetek.

Várom a pro és kontra érveket!
 

Szólj hozzá!

Címkék: hús kowalsky vegetáriánus


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr371527566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása