A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.11.13. 15:35 nagytomsky

Keresztek, szobrok Vendeltől

Mozgalmas ez a "pénteki pihenőnapom"... Pihenőnap, mert ezen a napon nincs órám. Na de ma egy előadást tartott a helyi "honismeret pápája", Besenyi Vendel a jászerényi TITben. Ez egy kis előadóterem. Úgy kellettprojektort, laptopot szerválni, na meg közönséget is.

A Lehel Gimi és a mi Liska sulink kivezényelt diákjai alkották a közönséget. Jó alkalom ez az iskolából való "lógásra", hiszen az itt eltöltött két órát igazoltam a jelenlévőknek.

Az előadás magvát a most nyáron befotózott keresztek és szobrok alkották. Most csak Jászberényre és külterületére koncentrált az előadó, hiszen ez így is 74 objektumot jelentett. Mindről beszélni sem lehetett, na meg ezen felül vannak a temetők izgalmas síremlékei is.

Az előadást az előadó stílusa nagyban meghatározta. Vendel barátunk nem egy harsány, életvidám ember, viszont hihetetlen tárgyi tudása van. Konkrétan mindent tud a környék minden fűszáláról.
Volt alkalmam vele körbejárni a várost és vidékét és a maga csöndességében előadott "meséi" felejthetetlenek. Már-már azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy miért is nem vagyunk mi főváros, ha ennyi érdekes/értékes ember fordult meg itt nálunk.

Aktualitása is van ennek a mai programnak. Egyrészt most van a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett tudományos hét, másrészt meg egy romos keresztet újítattak és szenteltek újra a héten. A Szent Imre halmon (ami egy kunhalom) álló Borhi keresztet.
Az előadás képanyag azén nevemhez fűződik. Tán könyv is lesz belőle a közeljövőben.


 

Szólj hozzá!

Címkék: kereszt honismeret feszület lokálpatrióta jászberény tit besenyi vendel


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr851522699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása