A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.11.08. 11:17 nagytomsky

Fejlődéstörténetek

Tegnap délután vendégségben volt nálunk Bence, aki négy nappal fiatalabb a lányomnál. Tehát szintén másfél éves.
Érdekes látni két hasonló korú gyereket egymás mellett. Olykor hatalmas különbségek lehetnek. Kíváncsi vagyok, ezek természetére.

Mitől függhet ez? Egy gyerek fejlődése mennyire genetika és mennyire neveltetés? Na és mennyire határozza meg a környezet?

Sajnos - vagy épp szerencsére - nincsenek bevált sablonok, merthát akkor minden embergyerek tökéletes lenne. Mégis, néha elgondolkodom, hogy vajon helyes-e az az út, amin járunk?! Jól csináljuk-e?!

Ha csak azt nézem (elfogultan persze), hogy a mi lányunk ügyes, okos és szép, akkor határozottan állíthatom, hogy jó szülők vagyunk.
De ez csakaz "összehasonlító elemzések" kapcsán van így. A dolgos hétköznapokban a gyerek néha hisztis és kezelhetetlen. Néha meg tapad és nem lehet tőle lépni sem. Ilyenkor jönnek a kérdések.

Ebben a korban még nagyon eltérőek a gyerekek fejlettségi foka. Maradjunk ennyiben. Minden gyerek előbb-utóbb megtanul mindent, amire szüksége lesz az életben.
Sőt, még a nyáluk sem fog folyni folyamatosan. Ebben bízok! :)
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr241508701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása