A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.10.03. 21:34 nagytomsky

Jászladányi vonulók

Most olvasom a hírekben, hogy Jászladányból roma menet indul a fővárosba, hogy ott petíciót nyújtson át a kormányfőnek.

Ebből nekem az jön ke, hogy nálunk itt a Jászságban rengeteg roma él. Ezen kívül az is, hogy még elhivatottak is, magyarán tudatosak, tudják, milyen jogok illetik meg őket, valamint ők is a bőrükön érzik (micsoda kifejezés) a hátrányos megkülönböztetés kínjait.

A kérdés, hogy ez így egészében jó vagy rossz nekünk - itt élőknek. Szándékosan nem azt írtam, hogy "nekünk, többségnek". Ugyanis pl. Ladányon ez nem is biztos, hogy helyt álló.

Ez az egész annyira nem érdekelne, ha lépten-nyomon az látnám, tapasztalnám, hogy az itt élő roma kissebsség (?) éjt- nappallá téve dolgozik, a roma értlmiség csírája látszik, fejlődik, ne adj isten: LÉTEZIK! Én ennek ŐSZINTÉN örülnék! Nagyon örülnék! Ha a többség ilyen lenne. És annak is örülnék, ha nem lenne ennyi rasszista, meg neonáci. Nem kell ez nekünk. Nekik sem. Azaz még egyszer: NEKÜNK.

DE!

Ehhez nem vonulni kellene azért, hogy ne "tetvesezzék le" a gyerekeinket, hanem fürdeni. Meg elverni a gyereket, ha nem megy iskolába, vagy neadj Isten rossz jegyet hoz haza.
Ha elindulna egy ilyen folyamat, egy 20 éven belül sikerülne a beilleszkedésük.

Mert beilleszkedni nem petíciókkal kell...

Én egyetértek a vonulás tartalmával, de így nem tudok velük szimpatizálni. Sajnos még nem arról van szó, hogy ők küzdenek, szeretnének a helyzetükön változtatni, és már változások is álltak be ezen a szinten országosan, de a "szemét mádzsárok" nem hajlandók elfogadni őket ennek ellenére.

A magyarok nem bőrszín alapján választanak barátot. Vagy inkább: az EMBEREK nem bőrszín alapján választanak barátot.

Mivel tanár vagyok, akadnak roma származású tanítványaim is. Azt kell mondjam, szerencsére egyre több. Azért szerencsére, mert ezek szerint egyre több roma család gondolja úgy, hogy érdemes a gyereknek továbbtanulnia a 8 osztály után is. Nos, ők többnyire nagyon kedvesek, segítőkészek, udvariasak és nem utolsó sorbn szimpatikusak is. Ezt nem csak én mondom, hanem úgy általában az iskola közössége is. Tehát, akkor most áltaában a romákkal vagyunk kirekesztők, vagy azok renitens tagjaival? Szerintem a normális emberek a renitenseket rekesztik ki maguk közül - és nem a bőrszín szerinti a szelekció.

Na, ezt kéne nekik észrevenniük!
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr751425739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása