A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2011.06.27. 17:53 nagytomsky

Érettségik

Kemény két héten vagyunk túl. Az érettségi tanárnak és diáknak egyaránt kemény feladat. A diák négy éves tudásáról ad számot, amin túl van maximum négy óra leforgása alatt. Nem mondom, hogy igazságos egymás után négy-öt tantárgyból számon kérni a négy éves anyagot, de legalább gyorsan túl vannak rajta.
A tanárok viszont reggel fél nyolc és délután hat között folyamatosan vizsgáztatnak. Ja, és számolnak, hogy miképp lehetne megadni az egyébként jó képességű diákoknak a jobb jegyet. Leszívta az energiáimat, pedig én csak egy mezei rajztanár vagyok.

Az idén nyolc diákom érettségizett rajzból. Nagyon jó munkát végeztek; sok ötös lett és kevés négyes. Még sosem volt hármas senki rajzból. Talán tényleg csak az érdeklődők választják ezt a tárgyat. (Tavaly rosszabb eredmények születtek.)

A rajz érettségi becsapós. Alig meri valaki választani, mert nincs iskola, aki számon kérné ezt rajtuk. DE! Nagyon sok iskola - főleg a tervezősök (pl.: építészmérnöki, tervezőmérnöki...) nagyon komoly rajz alkalmassági vizsgát rendez a nem odavalók kiszűrésére.
Persze hiába mondom a gyereknek, hogy ez várható... nem érdekli még harmadikban és negyedikben sem biztos. Ellébecol és mire decemberben eljut a tudatáig, hogy mi vár rá áprilisban, már többnyire késő.
Én úgy vagyok vele, hogy ha már úgy is "kell" rajzolni (a felvételire) - ami sok időt vesz igénybe -  akkor már két legyet egy csapásra, ha ezt a tárgyat választom "választható érettségi tárgy"nak. Szerintem ez tök logikus.
 

1 komment

Címkék: rajz érettségi rajz felvételi


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr513019428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása