A nem mindennapok

Főként olyan gondolatokat írok, amik foglalkoztatnak. Kérdéseket, amikre választ keresek. Ezek lehetnek művészeti, oktatási, de szociális, esetleg politikai kérdések is.

2009.10.30. 20:35 nagytomsky

Róma után

Tegnap délben értünk haza a nagy útról. És hogy milyen volt? Huhúúúú... Az a város felfalja a gyanútlan áldozatait!

Első körben leszögezem: Kisgyerekkel SENNKI se induljon neki egy ilyen kaliberű városnak. (Gondolom ilyen lehet még Párizs is.)

A város gyönyörű. Minden szegmense műemlék. Emiatt nincs olyan része, ami nem a belváros, de legalább is a belváros akkora, hogy nem tudom épp ésszel feldolgozni. Rengeteg rom és feltárt/feltáratlan műemlék. Amire nincs ez kiírva, az is az. A snassz lakóházak is századfordulósak és csodálatosak. Nem értem, az emberiség ha ilyen csodákra képes, akkor ezt miért akarja felrúgni és elpusztítani... Gondolok itt a háborúkra - nyílván MOST nem pont Rómára.

Miért is megy az ember fia Rómába? Gondolom azért, hogy lássa a Fórumot, a Colosseumot, a Vatikánt és még akkor a méltán híres festők munkáiról, a múzeumokról, templomokról szót sem ejtettem. Na, pont ez az, amit nem ajánlok a kisgyermekeseknek. A közlekedés szinte megoldhatatlan. Szűkek a járdák, nincs (majdnem)sehol akadálymentesítés.Olyan tér pedig egyáltalán nincs a nevezetességek körül, ahol gyerekkel lehet hemperegni. Magyarul: Játszótér. Na persze miért is lenne?! Itthon sincs; meg nagyon ezekhez fogható nevezetesség se...
Ami viszont van, az a tömeg. Mindenhol. Lépni sem lehet az utcákon, pláne nem a frekventált helyeken.

A gyerek meg nyílván nem bírja a kiképzést (mert közben még október végén is ezerrel tűz a nap és 30 fok van) - ahogy mi felnőttek is nehezen - és nyafog. Hangoskodik a múzeumokban, ki akar ugrani a babakocsiból. Ez utóbbit meg is értem, hiszen pl. a Forum Románum "sétánya" még az ókort idézi...

A neki való program a Villa Borghese volt. Az valami csoda. Egy nagy parkot kell elképzelni, ahol van egy pár kúria. Ezek most múzeumok, vagy valami hasonló célt szolgálnak. De van egy Bioparknak nevezett állatkert is. A köztes terület is zöld, illetve szobrok és kávézók találhatók benne. Csoda! Az indulás előtti napot teljes egészében itt töltöttük. Ez az igazi gyerekprogram! Na de: Miért is megy valaki Rómába?? A választ már fentebb feltettem.

És ha már a római látnivalókat feszegetem, akkor felsorolás szerűen végig mondhatom, hogy voltam:
- Villa Borgese
- Spanyol lépcső
- Trevi kút
- Panthenon
- Forum Romanum (és a Palatinus)
- Colosseum
- Vatikán (és a vatikáni múzem egy része)

Végül is elmondható, hogy majdnem mindent láttam, amit ott lehet, de tény, hogy a ritka pillanatoktól eltekintve nem nagyon tudtam élvezni. A pipa persze jár...

Ami viszont fenomenális volt, az a vendéglátás. Vendéglátóink nagyon kedvesek, felkészültek és lazák voltak. Egy magyar lány (őt ismertük) és a vőlegénye, egy olasz férfiú személyében. Ő főzött is nekünk. Na, most gondoljatok bele: egy olasz, olasz alapanyagokból olasz kaját főz. Ja, és házi, olasz bort kínál hozzá. Van ennél jobb?
A vendéglátó egységek is szuperek. Egyszerűen nem tudsz rossz kaját enni. Lehetetlen.
Az első nap vázolták a lehetséges "uticélokat" és hogy miként láthatjuk meg ezeket. Na meg meg is mutattak egyet-egyet egy rögtönzött idegenvezetős túra keretében. Hétfőtől viszont miénk volt a pálya, már csak azért is, met ők dolgoztak. Így pedig szabadjára is engedtek, azt csináltuk az örök városban, amit csak akartunk. Este találkoztunk általában.

Azt is nagyon élveztem, hogy tömegközlekedtünk. Ez a legjobb módja annak, hogy feltérképezd az adott város valós arcát. Kik utaznak, hová utaznak... stb. Olcsó a tömegközlekedés. Egy euró 75 perc. Igen, 75 perc. Ott nem átszálló jegy van, meg szakasz jegy, meg metró, meg villamos... nem. Ott bármit csinálhatsz 75 percig. Utána kell újat venni. Szimpatikus!!

Viszont már egy napja itthon vagyunk és meglepő módon ez is jó. Közhely, hogy jó hazaérkezni. Olyan jó kinyújtózni és a saját ágyban aludni. Megyek is!!
 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek program róma


A bejegyzés trackback címe:

https://nagytomsky.blog.hu/api/trackback/id/tr881487589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása